Fakulta strojního inženýrství UJEP

Výroba ochranných štítů na FSI

Ochranný štít je sestaven ze dvou hlavních částí. Hlavová část je vytištěna na 3d tiskárně, samotný štít je z plexiskla. Při výrobě je využita geometrie navržená firmou Průša research a.s. Pro 3d tisk je využito vybavení laboratoře Centra virtuálních prototypů a aditivních technologií FSI UJEP. Během jednoho dne je fakulta schopna vytisknout 20 – 30 ks těchto štítů, které budou rozdány do zdravotnických zařízení. V současné době je dohodnuto dodání štítů s Krajskou zdravotní, a.s. Ústí nad Labem a Českou stomatologickou komorou. Ochranné štíty se budou rozvážet v závislosti na rychlosti výroby.

První kusy ochranných štítů byly předány dne 26. 3. 2020 předsedkyni Okresní Stomatologické komory. FSI bude rozvážet štíty tam, kde to nejvíce potřebují, tedy do nemocnice, stomatologům, infekčnímu oddělení apod. Cílem fakulty je také vyrobit štíty pro osoby, které pracují v sociálních službách a každý den přijdou do styku se svými klienty.

Vzhledem k velké poptávce jsme odladili postupně i další technologii výroby, a to technologii odlévání pryskyřicemi do silikonových forem. Forma je vyrobena z pružného silikonu. První prototypy umožňují odlití dvou kusů hlavové části štítu současně. Doba odformování je cca 10 minut a do úplného vytvrzení odlitku je ho třeba temperovat na teplotu 70°C po dobu cca 40 minut.

Ochranné štíty jsou vyrobeny ve spolupráci s 2HHOLINGER s.r.o. v Ústí nad Labem, dodavatelem plexisklových částí zpracovaných na laserové řezačce.

Finanční a materiální podporu fakultě poskytla Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a Inovační centrum Ústeckého kraje.